ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Menu
Přihlášení

Ořezávání doutníků

S výjimku několika málo speciálních tvarů je vždy jeden z konců doutníku uzavřený. Před kouřením je nutné tento konec oříznout – otevřít do dostatečného průměru, aby jím kouř a tah snadno procházel. Poradíme, jak při ořezávání postupovat.

Důležité je znát správné místo k oříznutí

Uzavřenému konci doutníku se říká „hlava“ – head  – a doutník se tímto koncem po úpravě vkládá do úst. Opačný konec – „pata – foot – je otevřený a právě zde se doutník zapaluje. V lepších restauracích nebo prodejnách bývalo zvykem, že obsluha nebo prodejce doutník ořízl, pokud jej chtěl zákazník ihned kouřit. Pokud tak chce kuřák učinit sám, musí znát správné místo, kde se má oříznutí provést. Uřízne-li se doutník příliš daleko, může se poškodit vazba mezi vázacím a krycím listem a doutník se začne rozbalovat. V opačném případě, kdy se řez udělá příliš u hlavy, je velice těžké, téměř nemožné utáhnout přes doutník vzduch. Obecně se dá říci, že by se z hlavičky doutníku měly oříznout přibližně 2 až 3 mm. 

Co k oříznutí doutníku použít? 

Kuřákům doutníků doporučujeme, aby si opatřili malý doutníkový ořezávač nebo „gilotýnku“. K oříznutí lze použít i speciální nůžky, kterých je nepřeberné množství. Záleží tedy na tom, co si kuřák vybere a oblíbí.
Ořezávače se liší typem řezu: některé dělají rovný řez, což je velice oblíbené v Evropě, jiné zaříznou doutník do tvaru „V“ nebo vykrojí do doutníku otvor tzv. vykružovačem. S ořezávačem je potřeba pracovat rychle a rázně, aby vznikl přesný a čistý řez. 

Ještě je třeba dodat, že není nic špatného ani na tom, když se po vzoru filmových hrdinů doutníkový konec ukousne. Je k tomu ovšem zapotřebí špičku doutníku dostatečně navlhčit a postupovat elegantně a s citem. 
 

Ořezávání doutníků

Při dodávce zboží, které obsahuje tabákový výrobek, musí být ze zákona ověřována věková způsobilost spotřebitele k nákupu tabákových výrobků.
Ornell& DiehlOrnell& Diehl
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých  seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.
AdultoAdulto
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Nové dýmky od pana KrškyNové dýmky od pana Kršky
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz: