Ručně balený doutník se skládá ze tří částí: z krycího listu, z vázacího listu a z náplně. Každá…
Kubánské doutníky Havana
Tabák se chemicky vzato dělí do dvou skupin. Většina tabáků obsahuje cukr, což vyvolává kyselou reakci kouře. Tyto odrůdy slouží většinou k výrobě cigaret. Doutníkový tabák je zásaditý, alkalický a produkuje kouř s neutrálního složení. Suší se vzduchem a je připravován přirozenou fermentací.
Tabáku se daří v mnoha podnebních podmínkách – od mírného až po tropické klima, ale některé regiony se hodí k pěstování určitých odrůd víc. Obdobně jako u vzácných vín záleží u nejlepších doutníků na typu a kvalitě tabákových listů, na půdě, z níž rostou, na způsobu výsadby, na počasí v příslušném roce, na způsobu a postupu fermentace a také na dovednosti a zkušenosti baliče.
Nejlepší doutníky se skládají ze tří částí, které využívají různé typy listů tabákové rostliny: z náplně, vázacího listu a krycího listu. Kubánské havana, obecně uznávané za nejlepší doutníky na světě, tvoří pět typů tabákových listů. Tripa – neboli náplň obsahuje směs ze tří listů: ligero, seco a volado. Drží ji pohromadě capote (vázací list), zatímco capa neboli krycí list funguje jako jakési „oblečení“ a určuje vzhled doutníku.
Existují dva typy sadby, z nichž každý plodí výrazně se lišící tabákové odrůdy, známé jako corojo a criollo. Corojo, pojmenované podle proslulé plantáže El Corojo Vega, kde byla sadba vyšlechtěna, produkuje nejlepší capa neboli krycí listy, a je nejdražším tabákem, který se v doutnících havana používá. Pěstuje se pod mušelínovými síťkami upevněnými na tenkých tyčích. Ochrana před přímým slunečním svitem udrží listy hladké a nedovolí jim, aby příliš olejnatěly.
Tabákové listy tvoří na stonku sedm pater. Odshora dolů to jsou: coronas, semicoronas, centro gordo -, centr ofino, centro legero, uno y medio a libra de pie. Krycí listy se dělí také podle sedmi barevných odstínů: dříve se v dílnách pro krycí listy používalo mnoho termínů, z nichž je řada aktuálních dodnes. Jsou to: double claro (světle nazelenalý), claro (světle hnědý), colorado claro (středně světle hnědý), colorado a colorado maduro (červenohnědý až středně hnědý), maduro (tmavohnědý) a ostro (tmavý nebo černý).
Tabáku se daří v mnoha podnebních podmínkách – od mírného až po tropické klima, ale některé regiony se hodí k pěstování určitých odrůd víc. Obdobně jako u vzácných vín záleží u nejlepších doutníků na typu a kvalitě tabákových listů, na půdě, z níž rostou, na způsobu výsadby, na počasí v příslušném roce, na způsobu a postupu fermentace a také na dovednosti a zkušenosti baliče.
Nejlepší doutníky se skládají ze tří částí, které využívají různé typy listů tabákové rostliny: z náplně, vázacího listu a krycího listu. Kubánské havana, obecně uznávané za nejlepší doutníky na světě, tvoří pět typů tabákových listů. Tripa – neboli náplň obsahuje směs ze tří listů: ligero, seco a volado. Drží ji pohromadě capote (vázací list), zatímco capa neboli krycí list funguje jako jakési „oblečení“ a určuje vzhled doutníku.
Existují dva typy sadby, z nichž každý plodí výrazně se lišící tabákové odrůdy, známé jako corojo a criollo. Corojo, pojmenované podle proslulé plantáže El Corojo Vega, kde byla sadba vyšlechtěna, produkuje nejlepší capa neboli krycí listy, a je nejdražším tabákem, který se v doutnících havana používá. Pěstuje se pod mušelínovými síťkami upevněnými na tenkých tyčích. Ochrana před přímým slunečním svitem udrží listy hladké a nedovolí jim, aby příliš olejnatěly.
Tabákové listy tvoří na stonku sedm pater. Odshora dolů to jsou: coronas, semicoronas, centro gordo -, centr ofino, centro legero, uno y medio a libra de pie. Krycí listy se dělí také podle sedmi barevných odstínů: dříve se v dílnách pro krycí listy používalo mnoho termínů, z nichž je řada aktuálních dodnes. Jsou to: double claro (světle nazelenalý), claro (světle hnědý), colorado claro (středně světle hnědý), colorado a colorado maduro (červenohnědý až středně hnědý), maduro (tmavohnědý) a ostro (tmavý nebo černý).
Ručně dělané doutníky, long fillery, si vyžadují speciální ošetřování. Tyto doutníky se uchovávají…
Ornell & Diehl ručně mísí butikové dýmkové tabáky již více než 30 let a pokračuje v inovaci, neustále vytváří nové metody a techniky, získává nejlepší pěstované tabáky a slouží dynamické veřejnosti kouřící dýmky po celém světě. Naše směsi tvořené v malých seriích zvýrazňují ty nejkvalitnější komponenty, kterých může dosáhnout náš hlavní mixér Jeremy Reeves, který brázdí svět a udržuje vztahy s výrobci, aby zaručil výjimečnou kvalitu. Naše řada Cellar je speciálně navržena tak, aby využívala vlastností stárnutí tabáku pro opožděný a zvýšený požitek a naše každodenní směsi se vyznačují stejnou péčí a kvalitou. Dokonce jsme získali vlastní proprietární Perique, ve spolupráci s rodinou Rousselů z 31 farem v St. James Parish v Louisianě, abychom zajistili, že bude tradičně pěstován a zpracováván a že je originální s historickou přesností.
Při nákupu tabákových výrobků proběhne před dokončením objednaných tabákových produktů elektronické ověření věku certifikovanou firmou Adulto, a to bankovní identitou nebo identitou OP.
Špičkové dýmky od pana Kršky patří již ke stálicím v našem internetovém obchodě. Představujeme nové kousky, které se ale asi u nás dlouho neohřejí.O tom, jak unikátní dýmky naši zákazníci dostanou popsal pan Krška v rozhovoru pro Deník.cz: